دیجیهوم در مقاله راهنمای خرید پنکه قصد دارد با معرفی نکات مهم خرید و انتخاب پنکه شما را راهنمایی کند تا انتخاب بهتری برای خرید در تابستان ۹۹ داشته باشید.
پنکه یکی از وسایل کمکی جهت خنک کردن هوا در فصل های گرم سال است. در برخی مواقع نیز به عنوان خنک کننده اصلی به کار میرود. مطمئناً در مکانهای مختلف انواع پنکه در شکلها و مدلهای مختلف را مشاهده کردهاید، از پنکه زمینی گرفته، تا پنکه سقفی ، پنکه رومیزی ، پنکه پایه دار و … در سالهای جدید این دستگاه نیز با تغییرات زیادی همراه بوده و تکنولوژی توانسته ویژگیهای خاصی را برای آن درنظر بگیرد و همین امر سبب شده پنکه شاید پیش از قبل در بین مردم محبوبیت پیدا کند.
در مقاله راهنمای خرید پنکه پس از آشنایی شما با انواع پنکه، نکاتی را جهت انتخاب بهتر و خرید با کیفیتتر به شما ارائه خواهیم کرد.
• معرفی انواع پنکه با توجه به نیاز شما
• انواع قابلیت های پنکه
• نکات مفید که راهنمای خرید پنکه شماست

معرفی انواع پنکه با توجه به نیاز شما
پنکه دستگاهی دارای یک تیغه پروانهای است که با چرخش در سرعتهای مختلف امکان تولید هوای خنک را فراهم میکند. ازآنجاییکه این تیغه به سرعت میچرخد و ممکن است برای افراد بهویژه کودکان خطرناک باشد بنابراین آن را با قفسهای میلهای پوشاندهاند تا امکان داخل شدن اشیا به داخلش وجود نداشته باشد. فن و پنکههایی که دربازار موجود است همه یکسان و به یک صورت ساخته نمیشوند.
نوع نیاز شما، پنکهای را که مناسب شما است را مشخص میکند. اینکه به پنکه احتیاج دارید برای خنک کردن اتاق یا محل کار خود یا برای خنک کردن اتاق نشیمن یا پذیرایی، انتخاب شما را محدود میکند. مسلماً پنکه نسبت به سایر خنککنندهها از قبیل کولرگازی، چیلر و … انرژی کمتری مصرف میکند.
برای مثال یک کولرگازی حدود ۳۵۰۰ وات برق و یک پنکه تنها ۷۵ وات برق مصرف میکنند. اگر در منزل خود از پنکه استفاده کنید خواهید دید که چقدر در مصرف برق منزل یا محل کارتان صرفهجویی خواهید کرد. در بازار انواع مختلفی از پنکه وجود دارد. پنکه های پایه کوتاه، پنکه های پایهدار، پنکه سقفی، پنکه صنعتی، پنکه بدون پره و … حتی برخی از شرکتهای تولیدکننده در تولید پنکه خلاقیت به خرج داده و پنکههایی تولید کردهاند که قابلیت تبدیل به حالت رومیزی، پایهدار و یا حتی دیواری را دارند.
بهتر است که از پنکه بهعنوان یک دستگاه خنککننده کمکی در کنار سایر خنککنندهها و یا حتی دستگاه تصفیه هوا استفاده کنید.
انواع پنکه : پنکه پرتابل
این مدل ثابت نیست و قابلت جابجایی دارد. معمولاً از پنکههای پرتابل استفاده میکنند که بهراحتی بتوان آن را جابجا و از اتاقی به اتاق دیگر منتقل کرد.
انواع پنکه: پنکه باکسی
مدل دیگری از پنکهها وجود دارند که درون یک باکس مربع شکل قرار دارند و محفظه پشتی آن باز است که سبب میشود هوا از یک فضا به فضای دیگر کشیده شود. این مدل فنها درون درگاه یا پنجرهها نصب میشوند.
انواع پنکه: پنکه دیواری
از مدلهای دیگری در راهنمای خرید پنکه است و برای زمانی که امکان نصب پنکه بر روی سقف را ندارید مناسباند. این مدل برای گاراژها، کارگاهها و حتی پاسیوها کاربرد دارند.
انواع پنکه: پنکه رومیزی
پنکه رومیزی کوچک برای قرار گرفتن بر روی میز شما طراحیشدهاند و دارای باد و خنکای ملایم هستند که باعث میشود هم هوای اطراف میز شما خنک شده و هم مزاحمتی برای شما نداشته باشد.
انواع پنکه: پنکه دستی
پنکه های کوچکی هستند که برخی از آنها بهجای تغذیه از برق با کمک یو اس بی به لپتاپ یا کامپیوتر شما وصل میشوند و کار میکنند. اگرچه اکثر آنها دارای سیم برق هستند.
انواع پنکه: پنکه پایهدار
پنکه پایه بلند یا پایهدار بر روی پایهای قرارگرفتهاند که شما امکان تنظیم ارتفاع آن بهدلخواه خود را دارید. پنکههای ایستاده پرههای قطورتر و بزرگتری دارد، درنتیجه حجم هوای خنکی که تولید میکند بسیار بیشتر است.

انواع پنکه: پنکه های بدون پره
یکی دیگر از مدلهای مقاله راهنمای خرید پنکه، پنکه بدون پره است. البته این نامگذاری به این معنا نیست که این مدل از فنها پروانه ندارند بلکه پرههای آنجایی داخل پایه پنهانشدهاند و دیده نمیشوند. این مدل بسیار قدرتمند است و نسبت به سایر مدلها گرانتر است.
انواع پنکه: پنکه سقفی
پنکه سقفی از دیگر مدلهای پرطرفدار و بسیار کارآمد در بین انواع مدلهای پنکه در راهنمای خرید پنکه است. این پنکه بر روی سقف نصبشده (بهصورت دائم، بدون قابلیت جابجایی) و پرههای بزرگی دارند و با چرخیدن، هوای بسیار خنکی در اتاق ایجاد میشود.
اندازه پنکه سقفی مناسب یک اتاق کوچک ۳۶ الی ۴۲ اینچ، اتاقخواب مستر معمولی اندازه ۴۴ اینچ و برای اتاق نشیمن یا اتاقهای بزرگتر سایز ۵۰ تا ۵۴ پاسخگو است. پنکه سقفی در انواع متفاوت برای محیطهای مختلف طراحیشده است.
از انواع مدل آن در راهنمای خرید پنکه میتوانیم این مدلها را معرفی کنیم؛ پنکه سقفی UL Dry این مدل دارای پرههای چوبی است که برای هوای خشک بدون رطوبت کارآمد است. این مدل را میتوانید در اتاقخواب، نشیمن یا محل کار نصب کنید.
پنکه سقفی UL Damp این مدل از پنکه برای محیط و اتاقهای با رطوبت مناسب است اما نباید در تماس مستقیم با آب قرار بگیرند. میتوانید از این مدل در حمام، آشپزخانه و ایوانهای پوشیده استفاده کنید. پنکه سقفی UL Wet این مدل پنکه توانایی تحمل آب نیز دارد و حتی در زیر برف و باران نیز دوام میآورد. موتور این پنکه در مقابل آب مقاوم است. میتوان از این پنکه در ایوان و حیاط استفاده کرد.
سایر مقالههای مرتبط از دیجیهوم:
انواع پنکه: پنکه مه ساز
میتوان به پنکه های مه ساز نیز اشاره کرد. در این مدل پنکه یک مخزن آب در قسمت پایین پنکه تعبیهشده است و این مخزن هنگام چرخش پره، مه سرد را که از طریق مخزن آب تولیدشده به سمت پروانه میرساند و در فضای اتاق پخش میکند. این امر علاوه بر تولید رطوبت خنکی بیشتری نیز به فضا میبخشد. نوع دیگری از پنکه مه ساز وجود دارد که حتماً در فصول گرم و در فضاهای بازی چون رستورانها و … دیدهاید.
در این مدل آب با فشار زیاد به سمت دستگاه میست ساز حرکت کرده و بهصورت قطرات ریز آب همراه با باد فشارقوی از پنکه خارج میشود. مخزن آب این نوع پنکه گنجایش بسیار بالایی دارد و گاهی نیز میتوان آن را به آب شهری متصل کرد. در کل برخی از انواع پنکه رطوبت زا هستند که به پنکه آبی معروفاند. این مدل علاوه بر خنک کردن، هوا را نیز مرطوب میکند.

راهنمای خرید پنکه : انواع قابلیتهای پنکه
تنظیم سرعت و ارتفاع:
پنکههای تولیدی در مدلهای متنوع توانایی چرخش در سرعتهای متفاوت را دارند و شما میتوانید آن را در دورهای مختلفی ازجمله کند، متوسط و تند اجاره کنید. علاوه بر آن بهویژه در پنکههای پایهدار میتوان ارتفاع پنکه را با استفاده از اهرم روی پایه تغییر داد.
حالت خواب:
برخی از مدلهای پنکه دارای حالت sleep mood یا حالت خواب هستند. در این حالت فن کم صداتر و با سرعت ملایمی کار میکند.
حرکت نوسانی پنکه:
مهمترین ویژگی یا قابلیت پنکه حرکت نوسانی یا حرکت آرام سر آن به طرفین است تا در این حالت محیط اطراف پنکه هم بتواند از باد خنک بهرهمند شود. سر اکثر پنکهها به سمت بالا یا پایین، چپ یا راست حرکت میکنند.
در پنکههای جدید میتوان از راه دور و تنها با استفاده از کنترل جهت چرخش پنکه را تنظیم کنید. (این مدل برای استفاده در محیطهای کاری با گازها و مواد مضر مناسب نیست) معمولاً داشتن سر چرخشی و حالات مختلف چرخش برای پنکه کوچک یا پنکه دستی خیلی مهم نیست.
اگر دارای پنکه زمینی بزرگ یا پنکه پایهدار هستید ویژگی حرکت نوسانی کمک میکند تا هوای خنک به یک اندازه به تمام نقاط اتاق برسد و همه افراد از آن بهرهمند شوند.
صدای پنکه :
صدا یکی از فاکتورهای بسیار مهم است زیرا ممکن است مصرفکننده در نظر داشته باشد که هنگام خواب نیز از پنکه استفاده کند. در حال حاضر اکثر پنکهها بیصدا هستند مگر اینکه پنکههای بزرگ سقفی باشند که داخل کارگاهها یا کارخانهها استفاده میشوند.
البته میزان صدای آنها بهقدری نیست که ایجاد مزاحمت کند. عواملی همچون شدت، سرعت باد و مواد و متریالی که در ساخت پنکه از آن استفادهشده است در میزان صدای آن بسیار مؤثر است.
CFM:
حجم هوایی که پنکه در هر دقیقه به گردش درمیآورد را نشان میدهد. هرچه عدد آن بیشتر باشد به معنای گردش هوای بیشتر است و این نشاندهنده قدرتمندی دستگاه است.
نکات مفید که راهنمای خرید پنکه شماست
- صدای پنکه را برحسب دسیبل اندازهگیری میکنند. هر چه عدد دسیبل کمتر باشد یعنی پنکه صدای کمتری تولید میکند. سعی کنید در صورت امکان پنکه موردنظر خود را پیش از خرید در فروشگاه امتحان کنید تا از میزان صدایی که تولید میکند مطمئن شوید.
- نکته دیگر در راهنمای خرید پنکه این است که به امنیت دستگاه توجه ویژهای داشته باشید. بخصوص اگر در منزل خود کودک یا حیوان خانگی دارید. پنکه نباید بهگونهای باشد که برای اعضای خانواده شما یک تهدید محسوب شود و احتمال آسیب دیدن را در آنها بالا ببرد.
- شما باید بهطور مداوم پنکه را گردگیری کنید. در غیراینصورت آنچه به فضای خانه شما وارد میشود هوایی همراه با گردوغبار و آلودگی است و این موضوع میتواند برای سلامت شما مضر باشد؛ بنابراین پیش از خرید به چگونگی تمیز کردن دستگاه دقت کنید.
- قطر پره یا پروانه پنکه در انتخاب شما میتواند تأثیر بگذارد. قطر پنکههایی که در بازار موجود است از ۶ تا ۱۸ اینچ متغیر است. هرچه قطر بیشتر باشد باد خنک بیشتری تولید میکند.
- برای انتخاب پنکه موردنظرتان به فضای اتاق یا محل کارتان دقت کنید. اگر فضا کوچک است یک پنکه رومیزی یا ایستاده با قطر متوسط میتواند نیازهای شما در جهت خنکی هوا را برطرف کند.
- ازآنجاییکه پنکه وسیلهای است که بههرحال فضای قابلتوجهی از اتاق شما را اشغال میکند پیش از خرید پنکه به محل قرارگیری آن بهخوبی دقت کنید.
- در راهنمای خرید پنکه ذکر این نکته ضروری است که اگر قصد خرید پنکه پرتابل و متحرک را دارید که بتوانید آن را بین اتاقها جابجا کنید به وزن پنکه باید توجه داشته باشید. قرار نیست برای هر بار جابجایی پنکه بهزحمت بیفتید. برخی برندها جهت جابجایی راحت، در پایه پنکهها چرخ قرار دادهاند.
- توجه داشته باشید که دور بالای پنکهها موجب ایجاد هوایی با فشار بیشتر میشود. شاید شنیده باشید که اصطلاحاً میگویند پنکه بدن را خشک میکند. این موضوع به دلیل استفاده از پنکه در دور پالاس که موجب کاهش رطوبت فضا میشود. درنتیجه این هوا ممکن است برای سلامتی زیانآور باشد. سعی کنید از پنکه با دور کم در منازلتان استفاده کنید.
- در نظر داشته باشید که هر چه پنکه بزرگتر باشد قدرت خنککنندگی آن و فضایی که قابلیت خنک کردن آن را دارد نیز بیشتر خواهد بود.
- پیش از خرید پنکه موردنظرتان از شرایط گارانتی، مرجوعی و تعویض آن اطلاعات کافی کسب کنید.
- پنکه سقفی باید متناسب با شرایط آب و هوایی مکانی که قرار است در آن نصب شود انتخاب شود.
- پنکههای سقفی از ۱۴ تا ۷۲ اینچ هستند. سایز پنکه به ارتفاع سقف از زمین و متراژ اتاق شما بستگی دارد.
- ممکن است برخی افراد ترجیح دهند که پنکه سقفی همراه با روشنایی خریداری کنند. درصورتیکه با نصب پنکه فضای کافی برای نورپردازی ندارید خرید پنکه همراه با لامپهای روشنایی گزینه خوبی برای شما محسوب میشود.
تو شمال معمولا از پنکه سقفی استفاده میکنند. مرسی از مقاله خوبتون
الان برای خرید جهیزیه تو لیست لوازم برقی باید پنکه هم بخریم یا نه؟
به نظر من هر خونه ای حداقل یه پنکه زمینی احتیاج داره این پنکه های پایه دار هم خیلی خوبن قشنگ میشه تنظیم کرد
لطفا یه مقاله در مورد لیست قیمت پنکه های موجود در بازار بزارید
برای آدم های گرمایی این پنکه های رومیزی که از طریق پورت usb به سیستم های کامپیووتری وصل میشه عالیه